Bettina Marra

muziektherapeut, SI-therapeut, ABA-trainer,

individueel begeleider

Ik ben opgegroeid in rustig dorpje in de provincie Groningen. Daar woonde ik samen met mijn ouders, 2 zussen en een aantal huisdieren. Er was altijd muziek. Ik hield van zingen, ik speelde dwarsfluit en mijn zus speelde piano. Later ben ik zelf ook pianolessen gaan volgen.

Ik heb eerst gestudeerd voor Sociaal Pedagogisch Medewerker (SPW). Tijdens en na deze studie heb ik gewerkt in de activiteitenbegeleiding op een groot terrein voor mensen met een verstandelijke/lichamelijke beperking, epilepsie en moeilijk verstaanbaar gedrag. Ook heb ik een tijd gewerkt in de Cruciushoeve in Heemstede. Ik droomde ervan om mensen te helpen met muziek en daar mijn werk van maken. Na een jaar ben ik gestopt met werken en verhuisd naar Amersfoort om daar de studie Creatieve Therapie Muziek te gaan volgen.

Deze opleiding heb ik met veel plezier doorlopen en succesvol afgerond. Het gaf me veel inzicht in mijzelf en ook, hoe ik mijzelf kan inzetten om de ander te helpen op welk gebied dan ook. Tussendoor werkte ik op de bso en kinderopvang in de omgeving Utrecht. Dit ben ik na mijn studie blijven doen, tot ik naast het werk in 2014 mijn eigen praktijk Klank&Zo ben begonnen. Niet veel later mocht ik als onderaannemer samenwerken met Stichting Papageno en de Muziekschool Amsterdam.

Met Stichting Papageno werk ik tot op heden nog steeds samen. Ook heb ik muziekles op maat gegeven op verschillende muziekscholen in Amsterdam en daarna in Amersfoort.
Ik werk veelal op locatie, bij mensen thuis, op scholen, kinderdagcentra en op woonhuizen. Daar zag ik veel dingen gebeuren. Dingen waar ik graag handvatten voor zou willen geven. Denk hierbij aan communicatieve en sociale vaardigheden binnen de thuis- en schoolsetting. Niet alleen voor het kind, maar ook voor de ouders en bijvoorbeeld leerkrachten. Denk hierbij aan alledaagse vaardigheden, zoals zelf kunnen aankleden, handen wassen en cognitieve vaardigheden zoals schrijven, lezen en taal. Dit was alleen niet mijn taak. Ik ben daarom de opleiding tot autismebegeleider en ABA-trainer gaan doen en heb deze met succes afgerond.

Na een aantal jaren zo veel verschillend gedrag te hebben gezien, vroeg ik mij steeds vaker af wat de dieperliggende laag van het gedrag nu eigenlijk was, maar ook waaróm doet iemand zoals hij doet? Dat heeft ertoe geleidt dat ik de opleiding tot SI-therapeut ben gaan doe. Ook deze opleiding heb ik met succes afgerond.

Ik ben zowel actief als sportief ingesteld en mijn favoriete bezigheid is hardlopen. Mijn werk is veelal ambulant, daarom reis ik vaak heen en weer tussen Zwolle, Almere en het Gooi. In Harderwijk heb ik een praktijkruimte om de mensen te kunnen ontvangen en om werkvoorbereidingen toe te passen of met collega’s te overleggen. Het maakt voor mijn werk niet veel uit waar de mensen wonen. Als ze niet naar mij toe kunnen komen, dan ga ik naar hen of ik stuur iemand anders die geschikt is voor het geven van begeleiding en/of behandelingen aan het kind.

Ik ben doelgericht, geduldig, leergierig en geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen. Ik zal mij daarom altijd blijven verdiepen in mijn vak door middel van studies, workshops en andere manieren.

Ik heb van mijn passie ‘liefde voor muziek en anderen helpen’ mijn werk kunnen maken en ik hoop dat ik dat nog heel lang met plezier en enthousiasme mag blijven doen.

Bettina Marra

Ik ben opgegroeid in rustig dorpje in de provincie Groningen. Daar woonde ik samen met mijn ouders, 2 zussen en een aantal huisdieren. Er was altijd muziek. Ik hield van zingen, ik speelde dwarsfluit en mijn zus speelde piano. Later ben ik zelf ook pianolessen gaan volgen.

Ik heb eerst gestudeerd voor Sociaal Pedagogisch Medewerker (SPW). Tijdens en na deze studie heb ik gewerkt in de activiteitenbegeleiding op een groot terrein voor mensen met een verstandelijke/lichamelijke beperking, epilepsie en moeilijk verstaanbaar gedrag. Ook heb ik een tijd gewerkt in de Cruciushoeve in Heemstede. Ik droomde ervan om mensen te helpen met muziek en daar mijn werk van maken. Na een jaar ben ik gestopt met werken en verhuisd naar Amersfoort om daar de studie Creatieve Therapie Muziek te gaan volgen.

Deze opleiding heb ik met veel plezier doorlopen en succesvol afgerond. Het gaf me veel inzicht in mijzelf en ook, hoe ik mijzelf kan inzetten om de ander te helpen op welk gebied dan ook. Tussendoor werkte ik op de bso en kinderopvang in de omgeving Utrecht. Dit ben ik na mijn studie blijven doen, tot ik naast het werk in 2014 mijn eigen praktijk Klank&Zo ben begonnen. Niet veel later mocht ik als onderaannemer samenwerken met Stichting Papageno en de Muziekschool Amsterdam.

Met Stichting Papageno werk ik tot op heden nog steeds samen. Ook heb ik muziekles op maat gegeven op verschillende muziekscholen in Amsterdam en daarna in Amersfoort.

Ik werk veelal op locatie, bij mensen thuis, op scholen, kinderdagcentra en op woonhuizen. Daar zag ik veel dingen gebeuren. Dingen waar ik graag handvatten voor zou willen geven. Denk hierbij aan het verbeteren of ontwikkelen van communicatie, sociale vaardigheden, taal en schoolse taken. Dit was alleen niet mijn taak. Ik ben daarom de opleiding tot ABA-trainer gaan doen.

Na een aantal jaren zo veel verschillend gedrag te hebben gezien, vroeg ik mij steeds vaker af wat de dieperliggende laag van het gedrag nu eigenlijk was, maar ook waaróm doet iemand zoals hij doet ?Dat heeft ertoe geleidt dat ik de opleiding tot SI-therapeut ben gaan doe. Ik heb ook deze opleiding met succes afgerond.

Sinds maart 2019 woon ik in Zwolle samen met mijn 2 katten. Ik ben actief en sportief ingesteld en mijn favoriete bezigheid is hardlopen. Mijn werk is veelal ambulant, daarom reis ik vaak heen en weer tussen Zwolle, Almere en het Gooi. Hierdoor kan ik mijn werk mooi combineren met bezoek aan familie en vrienden. Het maakt voor mijn werk niet veel uit waar de mensen wonen. Als ze niet naar mij toe kunnen komen, dan ga ik naar hen.

Ik ben doelgericht, geduldig, leergierig en geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen. Ik zal mij daarom altijd blijven verdiepen in mijn vak door middel van studies, workshops en andere manieren.

Ik heb van mijn grote passie ‘liefde voor muziek’ mijn werk kunnen maken en ik hoop dat ik dat nog heel lang met plezier en enthousiasme mag blijven doen.

&

&

Jorik Weel

muziekdocent voor de muziekles op maat

Toen ik jong was begon ik met keyboard-les. Ik wist altijd al dat ik muziek erg leuk vond en dat ik er iets mee wilde doen. Ik was zo gemotiveerd om muziek te maken, dat ik op een gegeven moment elke dag voor een half uur naar de muziekschool ging om zo zelfstandig te oefenen. Ik wist dat door gestructureerd te blijven oefenen ik ook beter zou worden.

In mijn voorbereiding om naar het conservatorium te gaan moest ik ook klassieke muziek kunnen spelen. Dus heb ik klassieke pianoles gevolgd. In deze periode was ik ook erg aangetrokken tot het drumstel en maakte ik thuis vele stappen om mijn ritmegevoel te ontwikkelen. Zo groeide ik in mijn vaardigheden op het drumstel en in het klassiek pianospel. Tijdens het toelatingsexamen van het conservatorium werd ik erop gewezen dat ik beter muziektherapie kon gaan studeren. Deze studie heb ik 5 jaar gedaan en alle vakken ruim behaald. Helaas heb ik de studie niet kunnen afronden, omdat het niet is gelukt om een succesvolle stageplek vinden.

Ik merkte dat ik het meeste plezier haalde uit muziek maken. Ik ben mij daarop gaan focussen en dat wierp zijn vruchten af. Ik kwam een dans- en muziekschool tegen die met mij wilde samenwerken. Binnen een jaar gaf ik daar de piano- en drumles. Elke dinsdag en soms woensdag muziekles geven was voor mij een genot! Ik heb ervaren dat het les geven mij veel voldoening bracht en de leerlingen met plezier kwamen. Hierbij heb ik altijd gefocust op wat de leerling wilde en wat de mogelijkheden van de leerling waren. Zo werd de muziekles altijd afgestemd op de wensen en behoeften van de leerling.

En ineens was daar corona en waren er lockdowns, wat een pech. Ik keek vooral naar wat er nog wel mogelijk was en bleef mijn best doen om digitaal les te geven en met muziek iets leuks in het leven van de leerlingen te brengen. Ergens deed ik iets goed want ondanks alles bleven mijn leerlingen gemotiveerd voor de lessen.

Toch heeft de dans- en muziekschool ervoor gekozen om de muzieklessen op te heffen en door te gaan als dansschool. Dit betekende dat mijn lessen allemaal kwamen te vervallen. Rond dezelfde tijd kwam ik weer in contact met Bettina en kwamen we te sparren over haar eigen praktijk. Ik ken Bettina via mijn studie muziektherapie. Zij was op zoek naar een docent die muziekles op maat kan geven en had direct mij in haar vizier. Omdat de muziekschool waar ik zat alle muziekdocenten had verstoten en ik open stond voor nieuwe mogelijkheden, besloten Bettina en ik dat dit het moment was om onze samenwerking aan te gaan.

Wat is muziek voor mij?

Voor mij is muziek, dat ene moment op de dag dat alles lijkt te kloppen. Dat moment dat je positiefste en negatiefste momenten samen komen. De plek waar alles kan en mag en de manier om te zeggen wat je voelt of denkt zonder het te hoeven zeggen.

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen ergens muziek in zich heeft en dat als we allemaal muziekles zouden hebben en kunnen ervaren en begrijpen hoe mooi deze innerlijke muziek is, we allemaal beter voor elkaar zouden zijn.

Jorik Weel

Toen ik jong was begon ik met keyboard-les. Ik wist altijd al dat ik muziek erg leuk vond en dat ik er iets mee wilde doen. Ik was zo gemotiveerd om muziek te maken, dat ik op een gegeven moment elke dag voor een half uur naar de muziekschool ging om zo zelfstandig te oefenen. Ik wist dat door gestructureerd te blijven oefenen ik ook beter zou worden.

In mijn voorbereiding om naar het conservatorium te gaan moest ik ook klassieke muziek kunnen spelen. Dus heb ik klassieke pianoles gevolgd. In deze periode was ik ook erg aangetrokken tot het drumstel en maakte ik thuis vele stappen om mijn ritmegevoel te ontwikkelen. Zo groeide ik in mijn vaardigheden op het drumstel en in het klassiek pianospel. Tijdens het toelatingsexamen van het conservatorium werd ik erop gewezen dat ik beter muziektherapie kon gaan studeren. Deze studie heb ik 5 jaar gedaan en alle vakken ruim behaald. Helaas heb ik de studie niet kunnen afronden, omdat het niet is gelukt om een succesvolle stageplek vinden.

Ik merkte dat ik het meeste plezier haalde uit muziek maken. Ik ben mij daarop gaan focussen en dat wierp zijn vruchten af. Ik kwam een dans- en muziekschool tegen die met mij wilde samenwerken. Binnen een jaar gaf ik daar de piano- en drumles. Elke dinsdag en soms woensdag muziekles geven was voor mij een genot! Ik heb ervaren dat het les geven mij veel voldoening bracht en de leerlingen met plezier kwamen. Hierbij heb ik altijd gefocust op wat de leerling wilde en wat de mogelijkheden van de leerling waren. Zo werd de muziekles altijd afgestemd op de wensen en behoeften van de leerling.

En ineens was daar corona en waren er lockdowns, wat een pech. Ik keek vooral naar wat er nog wel mogelijk was en bleef mijn best doen om digitaal les te geven en met muziek iets leuks in het leven van de leerlingen te brengen. Ergens deed ik iets goed want ondanks alles bleven mijn leerlingen gemotiveerd voor de lessen.

Toch heeft de dans- en muziekschool ervoor gekozen om de muzieklessen op te heffen en door te gaan als dansschool. Dit betekende dat mijn lessen allemaal kwamen te vervallen. Rond dezelfde tijd kwam ik weer in contact met Bettina en kwamen we te sparren over haar eigen praktijk. Ik ken Bettina via mijn studie muziektherapie. Zij was op zoek naar een docent die muziekles op maat kan geven en had direct mij in haar vizier. Omdat de muziekschool waar ik zat alle muziekdocenten had verstoten en ik open stond voor nieuwe mogelijkheden, besloten Bettina en ik dat dit het moment was om onze samenwerking aan te gaan.

Wat is muziek voor mij?

Voor mij is muziek, dat ene moment op de dag dat alles lijkt te kloppen. Dat moment dat je positiefste en negatiefste momenten samen komen. De plek waar alles kan en mag en de manier om te zeggen wat je voelt of denkt zonder het te hoeven zeggen.

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen ergens muziek in zich heeft en dat als we allemaal muziekles zouden hebben en kunnen ervaren en begrijpen hoe mooi deze innerlijke muziek is, we allemaal beter voor elkaar zouden zijn.